Feladatunknak éreztük a Kodály év kapcsán megemlékezni a híres zeneszerzőről. Izgalmas vetélkedő, komoly felkészülés, játékos és változatos feladatok, remek hangulat, hagyományápolás, népdaléneklés és tapasztalatcsere  - mindez jellemezte  a 2017 november 3-4.-én , a Vaskertes Általános Iskolában lezajlott Kodály Zoltán ének-zenei műveltségi vetélkedőt. Kodályi szellemi örökségének ápolása volt az cél,  lehetőséget biztosítva minél több diáknak arra, hogy megismerkedhessenek Kodály Zoltán életével, életművével, munkásságával, népdalgyűjtéseivel.

                A vetélkedőn iskolánk V-VIII osztályos diákjai mellett a magyarországi Békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és pedagógusai  (6 tanuló és 4 kísérő) valamint a Csíkszeredai Nagy István Művészeti Iskola  (3 tanuló és 2 kísérő), és a Székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola (3 tanuló és 2 kísérő) tanulói és pedagógusai vettek részt, akikkel jó  kapcsolatokat  ápolunk. Részünkről a nyolc évfolyam 80 tanulója és 20 pedagógusa kapcsolódott bele a program különböző részeibe.

                A tudáspróbán írásbeli és szóbeli játékos feladatok vártak a versenyzőkre, zenetörténeti ismeretek Kodály életéből és munkásságából,hanganyag és  képfelismerés, puzzle, betűháló, keresztrejtvény, igaz-hamis kijelentések, kiegészítős feladatok, kottafelismerés, de népdalokat énekelni is tudniuk kellett, sőt közös éneklésre is sor került a vetélkedő záróakkordjaként – ekkor a közönség, meghívottak, versenyzők, mindannyian közösen énekeltük  “A csitári hegyek alatt” ... kezdetű népdalt.

                A kísérő rendezvények közül kiemelkedett  a népdal éneklés/ tanulás, néptánc okatás és táncház, amely a székelyföldi, a gyergyói népi kultúra ápolását, népszerűsítését is hivatott szolgálni – jó hangulatban zajlott az ismerkedés a gyerekek között is.

                A pedagógusi tapasztalatok megosztása során a szakmai és módszertani kérdések kerültek terítékre egy kerekasztal beszélgetés során , betekintést adva a három iskolában zajló zeneoktatási módszerekbe, a művészeti műhelymunkába, megbeszélve a Kodály módszer alkalmazási lehetőségeit, előnyeit-hátrányait.

Ezúton is köszönjük támogatóinknak a tanulók, tanárok számára bíztosított fejlődési lehetőséget.

TAMOGATOK

pillanatok a vetélkedőről

IMG 3981          

© 2016 Vaskertes Általános Iskola. Az oldalt szerkeszti a H A R D I N F O