Program megnevezése:GYERE ÉS FESS VELEM EGY ÚJ VILÁGOT !
Időpontja: 2018 május 1- 2018 június 30
Helyszíne: Vaskertes Általános Iskola Gyergyószentmiklós
 
TEVÉKENYSÉGI BESZÁMOLÓ
 
A gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola képezi a gyergyói medence képzőművészeti tehetséggondozásának legfontosabb intézményét – ezért éreztük fontosnak azt, hogy iskolánk arculata is tükrözze, hogy intézményünkben kreatív tevékenység folyik. Egy iskolaudvar sugallja, tükrözi egy adott iskola arculatát is, éppen ezért folyamatosan munkálkodunk azon, hogy úgy alakítsuk ki, hogy mindannyian – diákok, szülők, pedagógusok – otthonunknak érezzük, barátságos, hívogató legyen azok számára is, akik betérnek hozzánk. A belső/hátsó  udvar állapota nagyon lehangoló volt, szürke betonfal és fatároló, valamint sportpálya volt található ott, illetve egy kisebb szabad terület, amelynek az átalakítása, barátságosabbá tétele volt a célunk.
 
A projekt elsődleges célja volt az, hogy az iskolaépület tartozó falát, ahol a gyerekek a szüneteket töltik, szebbé,  színesebbé, hangulatosabbá varázsoljuk. Megvalósult mindez, köszönhetően adiákoknak-pedagógusoknak, akik közösen tervezve és együtt kivitelezvelétrehoztak egy olyan teret, amely barátságos, színes, ezáltal sikerült  otthonosabbá, szebbé tenniiskolánkat, hiszen ez a gyerekek és a pedagógusok második otthona. 
 
Nagy előnyt jelentetta projekt kivitelezésében az, hogyiskolánkban művészeti oktatás is zajlik, nagyon sok tehetséges, kreatív képzőművészeti oktatásban részesülő gyerek van, ők azok, akik a pedagógusok segítségével megálmodták-megtervezték és megrajzolták mit szeretnének látni a szürke betonfal helyén, hogyan lehetne élményfallá átalakítani, majd  a festésbenis részt vettek 2 héten keresztül, önkéntesen,iskolai időn kívül, sőt azok a nyolcadik osztályosok is szívesen bekapcsolódtak a tevékenységbe, akik már elballagtak iskolánkból.
 
Bízunk benne, hogy mivel saját tervezés és kivitelezés,ezáltal sajátjuknak érzik majdés jobban odafigyelnek és vigyáznak rá.
           
A projekt megvalósítása során tapasztalt előnyök :
- pedagógia projektek alkalmazási lehetősége/a fal megtervezése
- problémaközpontú megközelítés/pályázat kiírás a fal tervének elkészítésére
- a problémák kapcsán nyitott kérdések megfogalmazása
- kreatív feladatmegoldás
- az együttműködő munkaformák/csoportmunkák alkalmazása stb.
- közösségformálás, csapatépítés
- felelősségérzet kialakítása
- a munka szeretetére nevelés, annak megtapasztalása, hogy a kezük nyomán alakul ki valami hasznos és művészi
A falfestéshez használt festék – anyagokvalamint színezőkköltségekerült kifizetésre a Communitas Alapítvány által megítélt összegből, saját forrásból biztosítottuk az ecseteket a tevékenységhez.
 
Gyergyószentmiklós, 2018 július 9
 
Bernád Ildikó
pályázati felelős
© 2016 Vaskertes Általános Iskola. Az oldalt szerkeszti a H A R D I N F O